“Tijat u srcu”

Facebook grupa “Tijat u srcu”  promovira slikom i tekstom m/b Tijat. Najstariji putnički linijski brod u Hrvatskoj.

slika_01 Picture 017 13627160_1467338123292119_1482819248592417072_n 13177503_10206578250956942_1151955560741749877_n 12885857_1011204738963419_4813774621600255208_o 100_3290

Tekst preuzet od FB grupe “Tijat u srcu”:

Možda je najstariji, ali mislim ne i manje važan za Jadroliniju je i brod Tijat. Izgrađen davne 1955. godine u brodogradilištu “Split” kao novogradnja broj 128 pod imenom Ohrid kada se pojavila potreba za izgradnjom manjih putničko teretnih brodova jer brodovi „Gradovi“ (Osijek, Maribor, Mostar i novi Sad) nisu mogli pristajati u manje luke. Radi velike sličnosti sa brodovima Jadran, Jedinstvo i Jugoslavija (serija brodova 3J) dobivaju nadimak “male Jote”. Pokreće ga stroj Sulzer 6TW24 snage 331 kw kojim postiže brzinu oko 12 čvorova. U toj seriji brodova izgrađeni su još Karlovac koji je danas preuređen u turistički brod pod imenom Emanuel i Valjevo (Ozalj do 2015g. a danas Franeša) ). Tijat je brod koji plovi dugi niz godina na šibenskom okružju, a sada prema otocima Prviću i Zlarinu.  Nekada je plovio prema Kapriju i Žirju, a prije toga (60-tih godina 20.st.) prema Raslini, Zatonu i Skradinu dok nije izgrađen šibenski most.  Prije svega, a posebno kada sezona završi, to je brod koji tim otocima znači sve, od života pa do nažalost i smrti. Mnogo je taj brod prevezao. Koje bi priče mogao pričati? Prije svega građen je u hrvatskim brodogradilištima i građen je za naše more, a gradili su ga i naši brodograditelji.
Sada kada se za linije u 2018. godini mogu javiti i brodari iz EU ukoliko Tijat ne prođe natječaj mogli bi ostati bez najdražeg nam broda čija daljnja sudbina bi bila jako upitna.
Prije svega Tijat je sve ove godine bio zaštitni znak tih otoka i mislim da bi tako trebao i ostati. Slijedom svega toga osnovana je Facebook grupa „Tijat u srcu“ čija je misija i ideja očuvanje broda isključivo u izvornom obliku te da plovi kao brod muzej i na taj način priča o povijesti brodogradnje. Brod je u vlasništvu Jadrolinije i prije svega treba pitati njih koja im je namjera o daljnjoj sudbini broda. Kako do sada nije sačuvan niti jedan stari brod u izvornom obliku cilj grupe je proglasiti brod kulturnim dobrom, te smo mišljenja da je ovo  jedinstvena prilika da uspijemo u tome. U svrhu promicanja otoka, grupe i proslave Tijatovog 60-og rođendana dana 24.10.2015. godine snimljena je milenijska fotografija koju je uslikao poznati fotograf Šime Strikoman.Isto tako, 30, srpnja 2016.godine u čast prerano preminulom Predsjedniku MO Zlarin gosp. Vladimiru Buineti snimljena je i druga milenijska fotografija u kojoj je također sudjelovao i brod Tijat.